Mai Ige

2013. november 11., hétfő

Teremtés-ovisoknak

Az idén elkezdtem tanítani a teremtés történetét az oviban. Mivel kicsik vannak a csoportban, ezért csak színezünk és nem nagyon kézimunkázunk. Pedig nagyon sok szép kézimunka van ebben a témában.

1. Nap

Bevezetés:Képeket teszek fel a falra.  Sok-sok évvel ezelőtt nem volt sem Nap, sem Hold. (egy gyerek leveszi a Nap és Hold képét). Sok-sok évvel ezelőtt nem voltak fák, sem virágok. Sok-sok évvel ezelőtt nem voltak állatok, sem emberek. Nem volt föld sem, semmi nem volt, csak Isten.
            Ha ott lettél volna...De természetesen, te nem lehettél ott. Senki sem volt, csak Isten. De ha ott lehettél volna, egy nagyon furcsa érzést éreztél volna a gyomrodban.
            Meresztetted volna a szemed, hogy lássál valamit, de csak sötétséget láttál volna, minden fekete és üres. Hegyezted volna a füled, hogy halljál valami kis hangot legalább. De ott nagy csend volt. Szaglásztál volna magad körül, de nem éreztél volna semmilyen illatot. Kinyújtottad volna a kezeid, hogy valamit megérints, de semmit sem tudtál volna megérinteni.
            De nem voltál ott azon a napon, ugye? senki sem volt, csak Isten.
§     (1.kép) Honnan tudom én ezt? Isten különleges könyvéből, a Bibliából. A Bibliában Isten különleges Szava van leírva, azért hogy mi olvassuk és megtanuljuk. Isten minden Szava igaz. A Biblia nem egy mesés könyv, mint Hófehérke és a hét törpe, vagy Hamupipőke.
§     (2.kép) Isten azt akarja, hogy az emberek tudjanak Róla, ezért találjuk meg a szavait a Bibliában. Amikor kezünkbe vesszük a Bibliát és olvassuk, megtudjuk, hogy Isten létezett, amikor még semmi nem volt. Istennek nem volt kezdete és nincs vége.
 Isten azt mondta: "Legyen világosság!" És lett világosság.
Istennek csak szólnia kell és máris létrehoz dolgokat a puszta szavával. Milyen hatalmas Isten! És látta Isten, hogy a világosság jó. Elválasztotta a világosságot a sötétségtől.
A világosságot elnevezte nappalnak, a sötétséget pedig éjszakának.
Ez volt az első nap.
Ének: Ki teremtette?
Aranymondás: 1 Mózes 1,1
Bevezetés: Mit csináltatok a nap kezdetén? Reggel, amikor felébredtetek?
A Biblia elmondja, hogy mit tett Isten a kezdetek kezdetén. Az 1Mózes 1,1-ben olvashatjuk el, a Biblia legelején.
·         Mondjuk el felállva, leguggolva.
Kezdetben- mielőtt bármi lett volna, Isten már létezett. Isten mindig létezett.
·         Én mondom, ők ismétlik
teremtette- Mi csak valamiből tudunk készíteni valamit. Amikor Isten teremtett, nem volt szüksége semmire. Isten gondolt egyet, szólt és lett! Isten mindent tökéletesnek teremtett.
·         Jelek alapján
a mennyet  és a földet – a menny Isten lakóhelye.
·         Egy szót én, egyet ők és közben feláll, aki mondja
Alkalmazás: Csodálatos dolog, hogy Isten elmondta nekünk, hogyan kezdődött minden. Ő az egyedüli, aki tudja, hisz Ő jelen volt akkor. Biztosak lehetünk, hogy mindazt, amit Ő mond, az igaz. Azt szeretné, hogy elhidd mindazt, amit Ő mond.
Játék: A gyerekek középen sorakoznak. Amikor felsorolom a dolgokat a terem jobb felére mennek, ha az első nap teremtette Isten azt a bizonyos dolgot és ha nem az első nap teremtette, akkor bal oldalra mennek.
Növények (bal)
Világosság(jobb)
Étel(bal)
Asztal(bal)
Egek(jobb)
Emberek(bal)
Könyvek(bal)
Gyümölcs(bal)
Föld(jobb)
Állatok(bal)
Kézimunka: sötétség, világosság színező














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése