Mai Ige

2013. november 12., kedd



A teremtés harmadik napja

Ének: Ki teremtette?
Bibliai lecke:
Nézzünk ki az ablakon. Mit láttok olyant, amit Isten teremtett.? Mit teremtett meg az első két nap? Eget, világosságot, vizet, levegőt.

            Isten lenézett a csodálatos világra. Tudta, hogy több színt szeretne hozzáadni. Szerette volna még zöld, barna színnel szépíteni a világot. Isten szólt és a vizek, amelyek az egész földet borították összegyűltek egy helyre és kialakult a tenger, óceán, tavak, patakok. Majd lassan-lassan a vizek között kezdett láthatóvá válni a szárazföld. Voltak hegyek, dombok (összekulcsolt kéz), tavak (összetett tenyér), völgyek, óceánok. Mindezt Isten alkotta (taps). Isten megnézte a hegyeket, a szárazföldet, tengereket és tetszett neki, amit látott. Ő azt szeretné, ha mi is látnánk, észrevennénk, hogy milyen jó mindaz, amit alkotott és megköszönnénk Neki.
            Most már megvan a szárazföld, de még mindig elég kopár, színtelen minden.Vajon mit teremtett még Isten? Virágokat, fákat, fűvet. Amikor Isten megalkotta a növényeket és fákat, egyet alkotott mindegyikből, mert volt egy csodálatos terve: a növényeket magokkal alkotta, hogy majd teremjenek gyümölcsöt.
(magok)
-          Ha mák magokat ültetek el, mi fog belőle nőni?
-          Ha almamagot ültetek, mi nő belőle?
-          Ha barackmagot ültetek, mi nő belőle?
Amikor látjuk mindazt a sok szép dolgot, amit Isten teremtett, arra gondolunk, hogy milyen csodálatos is Ő. Ő hatalmas és erős. Szereti a szép dolgokat. Csak Ő tudott teremteni a semmiből, egyszerűen a szavával.Megérdemli, hogy dicsérjük. Megköszöntétek már Istennek mindazt, amit alkotott? Ha vigyáztok a fákra és virágokra, ha nem rongáljátok, nem cibáljátok, Isten abból tudni fogja, hogy hálásak vagytok a teremtett dolgokért.
Imádság: -hála valamiért, amit Isten teremtett.
Ahhoz, hogy a növények, fák nőjjenek szükség van levegőre, vízre, világosságra. És Isten már megteremtette ezeket a dolgokat. Mi történik a virággal, ha nem öntözik? Elpusztul.Isten mindent csodálatosnak teremtett, úgy ahogyan kellett.
Nem érdemli meg, hogy dícsérjük és köszönetet mondjunk Neki? Dicsérjétek Istent, a teremtőt, amikor láttok egy szép magas fát. Mondjátok: „Én Istenem, te olyan hatalmas vagy, hogy egy ilyen magas fát tudtál teremteni.” Amikor látjátok a szép virágokat, mondhatjátok: „Istenem, te olyan bölcsen megalkottad ezeket a virágokat és magvaikat.”
            Milyen jó, hogy Isten elmondta nekünk, hogyan teremtett mindent.
Ének: Ki teremtette? 3. szakasz
Aranymondás: 1Mózes 1,1
Bevezető: Tessék, adok neked valamit és készíts belőle egy autót. Nem tudsz,ugye? Egyedül Isten tudott a semmiből létrehozni valamit.
 Mondjuk el guggolva (kő), hegy, fa
Isten a semmiből teremtett. Nem csodálatos mindaz, amit teremtett? Mindenkinek dicsérnie kellene Istent. Megteheted ezt, amikor megköszönöd az ételt, vagy amikor megcsodálsz egy virágot és azt mondod: „Uram, Istenem, te teremtetted ezt a virágot olyan csodálatosnak. Csodálatos vagy!”
Tevékenység:
Minden kelléket beteszek egy táskába.
Felolvasom a bibliai szöveget és amint olvasom kiveszem a kellékeket:
“Azután ezt mondta Isten:Gyűljenek össze az ég alatt levő vizek egy helyre.”, száraz.”
 (kiveszek egy tálat  és vizet. A vizet kiöntöm a tálba.)
“ láthatóvá váljék a száraz.”
(előveszek egy nagy követ és a tál közepébe helyezem)
“Növesszen a fold növényeket.”
(kiveszek növényeket, virágokat és a tál szélére helyezem)
“Füvet, amely megvakat hoz, gyümölcsfát, amely fajtájának megfelelő gyümölcsöt terem.”
(előveszek egy almát és kettévágom, hogy lássák a magját)
Játék: Három széket helyezek el a szobában, amelyekre fel van írva: 1.nap, 2.nap, 3.nap. Megkérem a gyerekeket, hogy menjenek a megfelelő székhez, amikor én felsorolom, hogy Isten mit teremtett:
fű, amely magvakat hoz (3)
az ég  (3)
szárazföld (3)
világosság (1)
a világosságot nappalnak nevezte (1)
gyümölcstermő fa (3)
a sötétséget éjszakának nevezte(1)
az összegyűlt vizeket tengernek nevezte (3)
Kézimunka: színező



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése