Mai Ige

2013. november 12., kedd

A teremtés negyedik napja



Ének: Ki teremtette?
Ismétlés: -ugrálunk, mint a békák, először egyet: Mit teremtett Isten az első nap?, azután kettőt ugrálunk: Mit teremtett Isten a második nap?
Bibliai lecke:
A Biblia elmondja, hogy mit teremtett Isten a negyedik nap. Azt mondta: „Legyenek világítótestek az égbolton, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától.” Milyen szerepe van a Napnak? Világít, melegít és segít a növényeknek növekedni. Ha Isten túl közel helyezte volna a Napot, minden megszáradt volna. Ha túl távol helyezte volna, minden megfagyott volna. Isten tudta, hogy mindent hogyan kell megteremtenie. Ő mindent tud.
            A Napnak köszönhetően van tavasz, nyár, ősz, tél. A tavasz az az évszak, amikor a virágok kezdenek nőni, majd jön a nyár és szeretünk kint szaladgálni, úszni. Nyár után jön az ősz, a levelek kezdenek lehullani és végül a tél elhozza a havat. Az évszakok is mind Isten tervében vannak.

            Isten megalkotta a Holdat, hogy világítson éjszaka. Sok milliárd csillagot helyezett az égre, mindegyiket a maga különleges helyére. A csillagok nagyon nagyok, de piciknek látjuk őket, mert nagyon messze vannak. Valójában sok csillag nagyobb mératű, mint a mi Napunk. Szabad szemmel nézve mozdulatlannak tűnnek, valójában azonban állandó mozgásban vannak.
Adatok a csillagokról: -A Szíriusz a legfényesebb csillag
-a legközelebbi csillag a Proxima Centauri
Csodálatos, ahogyan Isten megteremtette csupán szavával ezeket a dolgokat. Ő erős, bölcs és jó. Senki sincs olyan, mint Ő Ő mindent tud. Ő mindent tökéletesen csinál, ezért meg volt elégedve azzal, amit teremtett a negyedik nap.
Ének: Isten teremtette
Aranymondás: „Nagy a mi Urunk és igen erős, bölcsessége határtalan.” Zsolt 147,5
Aranymondás ismétlése játékkal: Nap és bolygók
A játék előtt elmagyarázom a gyerekeknek, hogy a bolygók a Nap körül forognak. A Nap az univerzum, a világmindenség központja, Jézus pedig a mi életünk középpontja kellene legyen.
Egy felnőtt lesz a „Nap”, a gyerekek a bolygók, amik a Nap körül forognak. Egy kört alakítsanak a Nap körül. Éneket teszünk fel és amikor megáll a zene a „Nap”felemeli jobb kezét és előremutat. Az a gyerek, aki a legközelebb van a kezéhez el kell mondja az Igeverset. Kap egy cukorkát és visszamegy a helyére. Addig játszunk, amíg minden gyereket kiválasztanak.
Mozgás: veszünk egy raketát- felkutatjuk az eget
 Jeepet-a földet
Csónak- a tengert
Földalattjárót- a vizeket
Játék: 
·           Éjjeli és nappali dolgok – Beszélgetünk arról, hogy Isten teremtette a nappalt és az éjszakát és az égre helyezte a Napot, Holdat és a csillagokat. Nevezzenek meg jó dolgokat a nappalról és az éjszakáról is.Mint pl. Isten adta a nappalt és helyezte a Napot az égre, hogy felmelegítse a földet. Kimehetünk játszani, amikor világosság van. A Nap segít a fűnek, fáknak, virágoknak növekedni.Isten adta az éjszakát is, hogy pihenjünk. Elhelyezte a csillagokat, a holdat az égen, hogy éjjel is láthassunk. Mindent, amit Isten teremtett csodálatos. 
Beteszek egy dobozba olyan dolgokat, amit  éjjel használok és olyanokat, amit nappal használok. pl. párna, maci, óra, elemlámpa, olvasó szemüveg, napszemüveg, cipő, Biblia. Megmutatok egy tárgyat és megkérdem a gyerekektől, hogy a nap melyik szakaszában használnák.
Ének: Isten teremtette?
Ismétlő játék: aki helyesen válaszol felragaszt egy Napot, holdat és csillagokat az égre
a. Mi volt kezdetben?
b. Mit teremtett Isten az első nap?
c. Hogyan nevezte el a világosságot?
d. Hogyan nevezte el a sötétséget?
e. Mit teremtett Isten a második nap?
f. Mit teremtett Isten a harmadik nap?
g. Milyen világítótesteket helyezett Isten az égre a negyedik nap?
h. Mit tesz a Nap?
i. Hogyan teremtette Isten a Napot, holdat, csillagokat?
Tevékenység: színező



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése